Witaj Gościu! Aby otrzymać PEŁNY DOSTĘP do najlepszych tutoriali oraz dodatków, zarejestruj się!
Zasoby dostępne po
rejestracji:
* darmowe TUTORIALE
* konkursy, bitwy organizowane przez forum
* darmowe STOCKI/RENDERY/BRUSHE/PLIKI
PSD i wszystko, czego potrzebujesz
Witamy na forum
GrafArt.org - Polish Graphic Board, najbardziej przyjazne oraz pozytywnie
zaskakujące talentem graficznym miejsce w polskim Internecie. Aby móc
przeglądać naszą sekcję z tutorialami (ponad 921 tutoriali podzielonych
pod kątem doświadczenia w grafice) oraz centrum niezbędnych dodatków i
aplikacji, zarejestruj się.
To całkiem DARMOWY proces. Podajesz minimum informacji.

Jeżeli masz jakiekolwiek problemy z
rejestracją na forum lub z Twoim loginem, prosimy o KONTAKT
Witam Was serdecznie w imieniu swoim, jak i całej dotychczasowej Administracji GrafArt!
Na początku chcielibyśmy Was przeprosić za przestój informacyjny. W ostatnim czasie na Grafarcie dużo się działo, o czym chcieliśmy Was informować na bieżąco, jednak sami dowiadywaliśmy się za każdym razem po fakcie. Stąd wynikły trudności w przekazie informacji.
Jesteśmy już jednak w takim miejscu, że chcielibyśmy i możemy wyjaśnić ostatnie wydarzenia.
Po pierwsze - tak, GrafArt został sprzedany.
Jak do tego doszło?
Pod koniec pierwszego tygodnia października Administracja dostała informacje (które spora część użytkowników na Shoutboxie mogła przeczytać, gdyż PayLOADer tam je również przekazał), że prawdopodobnie nie będzie przedłużony sponsoring z NetLooka. Powodem było niewywiązanie się GA z umowy zawartej przez Paya z Netlookiem nt. uruchomienia do końca września sklepu GrafArtu, nowego skryptu forum wraz z wyglądem.
Zostaliśmy niestety podstawieni pod ścianą, bo nikt z Administracji o tej umowie, jak i terminie nie wiedział wcześniej, mimo bardzo wielu rozmów z poprzednią Administracją, czy też byłym właścicielem. Użytkownicy forum również byli zszokowani.
Przez parę dni prowadziliśmy rozmowy nt. tego jakie działania podjąć. Pay powiedział, że przedłużył u Netlooka do końca października czas na rozwiązanie problemu. Mieliśmy mieć 3 tygodnie.
Pomysły padały różne - chcieliśmy przenieść GA na swoje serwery (ponoć w innym wypadku za serwer Netlooka trzeba by było płacić 500zł/mc), padały propozycje przejęcia GA i prowadzenia na własny koszt. Niestety wszystkie pomysły spotkały się z odmową i niemożnością realizacji z powodu zawarcia różnych umów, takich jak zwrot 23 tysięcy Netlookowi za zmianę serwera itp.
W międzyczasie dowiedzieliśmy się o aukcji Allegro, gdzie była oferta sprzedania Grafartu.
Część użytkowników pewnie już widziała:
http://allegro.pl/forum-g...1880108382.html
Było Nam przykro, gdy dowiedzieliśmy się, że zanim podjęliśmy decyzje, co zrobić, by uratować Grafart, czy też zanim upłynął termin i mimo licznych propozycji rozwiązań sytuacji, forum zostało wystawione na licytacje.
Również nic nie wiedzieliśmy o niej, linka podesłał Nam użytkownik.
Z aukcji również dowiedzieliśmy się, że koszt utrzymania forum, to jednak nie będzie 500zł/mc, a 60-70zł (na dole aukcji informacja o tym).
Gdy kilka dni później, wraz z zakończeniem aukcji, znikła Nam chwilowo możliwość dostępu do PA i zniknęło forum, dostaliśmy wiadomość, że forum zostało już sprzedane.
Jest Nam wszystkim bardzo przykro i mamy duży żal, do tego, jak potraktowali Nas, Administracje, jak również potraktowano Was, Userów.
Niestety dla Nas to już nie jest to samo forum, to już nie jest Grafart. Nie chcemy być tu, w miejscu, gdzie jesteśmy traktowani tylko jak pracownicy, a nikt nie bierze pod uwagę naszego zdania, tego, że to w końcu forum, które tworzą wszyscy obecni tu ludzie, którzy poddają swoje pomysły, którzy poświęcają tu swój czas.
Nie chcemy być w miejscu, gdzie nie jesteśmy szanowani, mimo włożonego w to forum wysiłku, gdzie nie jesteśmy informowani nawet o najważniejszych decyzjach.
Jest Nam przykro, że tak stało się z Grafartem. Z forum, na którym większość rozpoczynała swoją przygodę z grafiką, gdzie wielu ludzi zawarło niezapomniane znajomości, gdzie wielu ludzi się poznało.
Jest Nam przykro, że Grafart poszedł tą drogą.
Z tych wszystkich powodów wymienionych wyżej, a i z tych, które tu nie zostały powiedziane, a każdy czuje je gdzieś w sobie, podjęliśmy decyzje.
Odchodzimy. Wszyscy. Całą Administracją.
Chcemy stworzyć wspólnie miejsce, które będzie niezależne od osób trzecich, chcemy stworzyć coś od początku. Miejsce, gdzie każdy będzie mógł rozwinąć swoją kreatywność, odkryć siebie. Miejsce, które zbudujemy razem.
Przenosimy się na TutNinje. Zajęliśmy się szybką rozbudową forum, gdy dowiedzieliśmy się o sytuacji. Chcemy ruszyć w listopadzie. Wraz z resztą Administracji oczywiście.
Dziękujemy wszystkim za wspólną przygodę. Mamy nadzieję, że zobaczymy się jeszcze.
PS: W trakcie pisania tego posta zostaliśmy usunięci z rang, bez informacji standardowo.
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zniszczenia takiego miejsca.
I nowemu Administratorowi za okazany Nam szacunek.
PS2: Nie wiem, czy temat niewygodny, ale niezgodności z regulaminem nie ma, więc nie rozumiem przyczyn usuwania go przez obecnego Administratora.
LOL ??? Kogoś chyba porąbało żeby wywalać całą administracje z forum, które działało sprawnie i było jednym z najporządniejszych na polskiej scenie GFX!!! Szkoda, że przygoda GrafArtu kończy się w taki sposób . Dzięki wszystkim, którzy mnie pamiętają z DAAAAAWNYCH czasów za wspaniały czas na forum .
Program: Adobe PhotoShop csX Tablet: Trust XXXXX Aparat: Sony Ericsson Yari(u100i) Wiek: 18 Dołączył: 06 Maj 2009 Posty: 107 Piwa: 6/4 Skąd: SĹakwĂłw
GFXPoints: 582
Status: Offline
Wysłany: 2011-10-22, 23:42
Spoko wodza, Tutninja, jak tylko się nie skomercjalizuje ze względu na brak środków/czasu/chęci/kasy to będzie równie zaje*** co grafart, więc spoko oko. Czekam z zniecierpliwieniem na uruchomie Tutninji, jakbym mógł jakoś pomóc, to napiszcie na maila.
Czy zostanę? Odpowiedź jest jasna, nie.
Dlaczego? Otóż większość ludzi z którymi zdążyłem się 'zżyć' przez te 4 lata funkcjnowania forum przenosi się na inne forum, więc ja razem z nimi Co do PayLOADer'a - nie mam mu za złe tego, że sprzedał forum. Niejednokrotnie rozmawiając z nim, wspominał, że forum podupada i że nie wyklucza możliwości oddania sterów komuś innemu. Jak mówił, tak zrobił, proste. Nie możemy go potępiać, gdyż sam wiele razy łożył z własnej kieszeni na forum tylko po to, aby jakoś funkcjonowało. 3,5k to jest tylko kropla w morzu potrzeb, to nic w porównaniu do tego ile trzeba było łożyć na forum przez ponad 4 lata jego aktywności Myślę, że każdy z nas nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto dlatego uważam, że decyzja Pawła była słuszna.
Niemniej jednak życzę powodzenia nowemu właścicielowi w prowadzeniu forum.
Groove, gdyby Pay nas sprzedał kulturalnie, po rozmowie z nami i opisaniu sytuacji dlaczego sprzedaje, to myśle, że możnaby to zrozumieć, a nie tak nagle, ani be ani me ani pocałuj mnie w dupe...Nawet w takich sytuacjach trzeba myśleć też o tym jak inni się poczują
nie wczówajcie się za bardzo w te internety.
Cytat:
gdyby Pay nas sprzedał kulturalnie, po rozmowie z nami
co za głupota. rozumiem - społeczność - społecznością, ale to było jego forum i nikomu się nie musiał tłumaczyć co z nim zrobi, dorośnijcie.
Pozostawię bez komentarza...
Co do Paya. To,że sprzedaje forum to już było mówione i wiadomo, że wcześniej, czy później to zrobi. Kwestia raczej leży w tym, że nic nam nie przekazał dokładne gdzie, jak i kiedy. Niby nie musiał, ale po 1 postawił administrację w ...(sami wiecie) położeniu, a po 2 może forum kupiłby ktoś z pasją do grafiki, może któryś z nas. Na GA będę czasem wpadał, ale raczej postować nie będzie mi się chciało. Widzimy się na TN
M@RCIN, dobra, tylko to my przez dłuższy czas zajmowaliśmy się forum, ciężko było to ciężko, ale działało i cokolwiek sie na nim działo, więc wypadałoby by powiedziec jakiś czas wcześniej o swoich planach wobec forum. Nie jesteśmy niewolnikami, że nie musimy wiedzieć kto jest naszym właścicielem..Ja rozumiem, że to było jego forum, ale tu chodzi o coś innego...
No to ładnie nas wszystkich potraktowali.
A ja chciałem rozmawiać na temat zmiany skryptu.
A tu takie buty, nic w takim razie to nawet się tutaj nie będę przyczyniał tutaj na forum.
Świetnie nas potraktowałeś Pay.
M@RCIN, dobra, tylko to my przez dłuższy czas zajmowaliśmy się forum
Ludzie którzy rzeczywiście zajmowali się forum powinni wiedzieć o zmianie właściciela, ale użytkownikowi taka wiedza do niczego nie jest potrzebna.
W zasadzie trochę niepotrzebne to całe zamieszanie, można było to załatwić dużo lepiej, bez prania brudów na forum, zmienić się mógł tylko właściciel a cała reszta jaką jest pozostać.
Program: Adobe PhotoShop csX Tablet: Trust XXXXX Aparat: Sony Ericsson Yari(u100i) Wiek: 18 Dołączył: 06 Maj 2009 Posty: 107 Piwa: 6/4 Skąd: SĹakwĂłw
GFXPoints: 582
Status: Offline
Wysłany: 2011-10-23, 16:52
Dobra, to czekajmy na TN zobaczymy jak będzię, oby dobrze, pay trochę zawalił, ale trudno to tylko strona jakich wiele, ludzie czy tutaj czy gdzie indziej jeżeli zostaną Ci sami to będzie na tyle przyjemnie zeby bylo dobrze ...
Jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia Ci którzy nie brali aktywnego udziału w życiu forum i których praktycznie nie widziałem odkąd jestem na forum...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Za treść postów administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim władzom. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione.